Половината бременни пушат

По статистика българките са на едно от първите места по брой пушачи в Европа. 40-50% от бременните пушат - в началото или в края на бременността.
Това каза в интервю за „Фокус” директорът на II САГБАЛ „Шейново” д-р Иван Костов по повод Световния ден за борба с тютюнопушенето, който днес акцентира върху вредата от пушенето по време на бременността.

„Майката трябва да бъде отговорна и за здравето на детето, което носи, защото то е отделен индивид и съвременната концепция е да се гледа на плода като на човек, който има своите права. Включително и бащата има права върху детето. Тютюнопушенето уврежда както организма на майката, така и организма на бебето. Известен е фактът, че при майки пушачки се раждат деца с по-ниско тегло и никотинът е известна отрова, която уврежда ендотела на тъканите”, обясни д-р Костов.

Във връзка с мнението на някои бременни, че една-две цигари на ден не вредят на плода, д-р Костов бе категоричен, че по време на бременност не трябва да се пуши. „В цигарения дим има достатъчно много силно токсични вещества, които преминавайки през кръвообращението в никакъв случай не се отразяват благоприятно на плода, а него никой не го пита иска ли такива отрови да влизат в неговото кръвообращение”, обясни специалистът.
Вредата от пушенето на марихуана по време на бременност също е голяма, отбеляза д-р Костов.

Тютюнопушенето е изключително вредно не само по време на бременността, но и в периода на кърмене, защото над 50 вида токсини се предават от майката на бебето през кърмата, подчерта д-р Костов.

От днес болница „Шейново” заедно с другите три големи АГ-болници в София и с подкрепата на еврокомисаря по здравеопазване започва кампания за популяризиране на вредите от цигарения дим по време на бременност. Кампанията ще продължи три месеца и ще набележи конкретни мерки. Част от мерките включват зачестяване на проверките в болниците и дали се пуши там. В рамките на инициативата ще се проведе дискусия за това какво е влиянието на тютюнопушенето върху бременната и плода.

Иточник: Dir.bg

Публикуване на коментар

Please Select Embedded Mode To Show The Comment System.*

По-нова По-стара