Войната на цигарения пазар или как да пушиш по-евтино

Вдигането на акциза преди година и половина промени рязко пазара на цигари в страната. Едни марки замениха други, голям процент пушачи се насочиха към рязан тютюн да си свиват цигари сами.

“По-рано зареждах всеки ден по 2-3 стека цигари, сега зареждам по толкова на 5 дни” – казва собственичка на малко магазинче за вестници, цигари и алкохол на в центъра на София, в пресечка на крачка от бул. ”Витоша”. Зад нея на стената са наредени около 30 вида цигари, тя поддържа сравнително голямо разнообразие.

Откак цигарите поскъпнаха едини след други, производителите на различните марки пускат кутии по 10 цигари. Те се купуват наравно с кутиите по 20 цигари, твърди продавачката. Тя предлага и цигари по една за 30 ст., въпреки че такава търговия е забранена. Но недоимъкът и високите цени просто го налагат.

Затова се продава и все повече тютюн за свиване, който осигурява най-евтиния начин за пушене Всяко магазинче за цигари или павилион предлага вече поне по 4-5 вида тютюн. (виж по-подробно по-надолу). Разлика в цената дори от 10-20 стотинки на кутия цигари оказва влияние в избора. Най-купуваните цигари са на цени между 4,20 и 4,70 лв.

Настъпила е промяна и в предпочитаните марки. Докато години наред цигарите “Виктори” на “Булгартабак” – Благоевград са били масова марка за България, като най-качествени на добри цени, сега първенството им е отнето. Хората, които са пушили от тях, са се пръснали към различни марки, но напоследък най-напред изпъква марката “Кинг”, а от дамските цигари слим – “Мерилин”. И двете са на българската частна цигарена фабрика в Пловдив “Кингс табако”. Това е бившата цигарена фабрика от холдинга “Булгартабак”, която беше приватизирана и купена от групата на винпром “Пещера”.

Бързото завземане от нейните марки цигари на пазарен дял между 10% и 15% е показателно как едно частно предприятие може да победи държавното на пазара с цени и качество. По-рано цените на българските цигари се определяха от правителството и бяха по-ниски от вносните. “Булгартабак” имаше монополно положение на пазара. Сега цените са свободни, а акцизът за всички е еднакъв и конкуренцията си казва думата.

Основна причините за намаленото търсене на цигари от “Булгартабак” е сравнението на цените и качеството. Защо пушачите да си купуват “Виктори” за 4,60 лв., като могат за същите пари да си купят “Пал Мал”, “Мурати амбасадор”, а за 10 ст. повече - по 4,70 кутията - вървят цяла група световни марки като “Лъки Страйк”, “Ротманс”, “Кемъл” и др.? Или да си купят за по-малко пари - 4,20 лв. - българските “Кинг”, които пушачите в момента хвалят като качество за български цигари.

На същата цена има и утвърдени западни марки, пак по-евтини от “Виктори”, като “L&M”, “Вайсрой” и др. Затова постепенно бяха изместени българските цигари от Благоевград. По-скъпите марки са “Марлборо” – няколко вида на цени между 5 и 5,30 лв., “Давидов” – 5,30 лв., “Парламент” – 6 лв. Всички марки се конкурират вече и с кутии по 10 цигари.

При тях цените изглеждат така:

“Кинг” 10 цигари – 2,20 лв.
“L&M” 10 цигари – 2,20 лв.
“Вайсрой” 10 цигари – 2,20 лв.
“Мерилин” 10 цигари – 2,20 лв.
“Камел” 10 цигари – 2,50 лв.
“Мурати Амбасадор” 10 цигари – 2,50 лв.
“Марлборо” 10 цигари – 2,70 лв.

Но най-големият прилив на пушачи е към рязания тютюн за свиване. Много от производителите се усетиха и в тази ниша настъпи мощна конкуренция. На пазара излизат все нови и и нови марки тютюн за цигари.

И тук борбата на цените е голяма. Разфасовките са най-често по 25 и 50 грама, но има и междинни по 35 и 40 грама, заради надпреварата в цените. Пушачът трябва да внимава като гледа дали един пакет струва 6-8 лв., в сравнение с друг за 10 лв., дали няма и разлика в грамажа – 40 грама, вместо 50 грама.

Самите производители рекламират на пакетите си броя цигари, които могат да се свият. За 25 грама твърдят, че излизат 35 или 40 цигари. Дори да не им е точна сметката, излиза по-евтино от кутия цигари - за 25 г тютюн цената варира между 4,20 и 6 лв. Комплект 100 филтърчета за цигари излизат около 2 лв., хартийки за свиване 100 броя струват около 60 стотинки.
Някои си свиват цигари и без машинка, направо с пръсти, и без филтър. Това е грешка, защото се губи повече тютюн и цигарата без филтър е по-вредна. Снимка: e-vestnik

Така, ако една цигара с филтър, купена в кутия, излиза между 21 и 23 стотинки за най-масовите марки, една цигара, свита саморъчно от рязан тютюн, плюс филтърче, излиза 14-17 стотинки. Или разликата е 1-1,50 лв. на кутия 20 цигари. За онзи, който пуши всеки ден от кутия нагоре, това е от значение. И свиването някои го предпочитат, защото самият ритуал им харесва, освен това така пушат по-рядко – ако имаш кутията пред себе си, механично вадиш цигара след цигара.

И при тютюните са се наредили като най-продавани “Кингс тобако” – 5,20 лв. за 25 грама, 8,20 лв. за 50 грама. С тях се конкурират “Вирджиния” (25 г за 5 лв. и 50 г за 10 лв.), “Лексингтън” - 40 грама за 9,30лв. и т. н. Познавачите препоръчват да се пуши рязан тютюн, вместо да се купуват евтини цигари куча марка, защото те се правят от тютюн с много ниско качество. Но пушенето с тютюн се изравнява приблизително по цени с контрабандните цигари. Сред тях също има ментета на известни марки и нискокачествени измислени марки.

Сегашното правителство повиши акциза за цигарите от 53 евро на 1000 къса цигари за 2009 г., на 76 евро на 1000 къса цигари от 2010 г. Това беше излишно изсилване, защото минималната ставка акциз за ЕС за 2010 г. беше 64 евро на 1000 къса. Резултатът беше, че вместо да събере около 200 млн. лева акциз повече, Дянков събра 200 млн. лева акциз по-малко. Истинска катастрофа за бюджета в най-трудния период.

Резултатът е тотална контрабанда – около 40-50% от продаваните на пазара цигари. Цифрите са съобщавани официално и от митница, и от различни анализи. В България пушачите са около 2,5 млн. Това означава, че една тясна група хора, свързани с контрабандата, и техните покровители във властта, си поделят между 800 млн. и 1 млрд. лева годишно. Защото, сега, когато акцизът е висок, те печелят повече – около 2-2,50 лв. на кутия цигари, при повишено търсене на контрабандни цигари, защото са на цени 3-3,50 лв. кутията.


източник :www.radar.bg

Така а сега да сравним с цените на електронни цигари:

Електронна Цигара - E-Health 502C Black - 16.50 лв (еднократно)

Пълнители 10 броя - 2.00 лв (употреба 5-8 дни според пушача)

Никотинова течност 20 мл - 3.50 лв (употреба 20-30 дни)


Битката в цените опредлено се печели от електронните цигари.

Публикуване на коментар

Please Select Embedded Mode To Show The Comment System.*

По-нова По-стара