САЩ ще третират електронните цигари като тютюнев продукт



Американското правителство заяви в понеделник, че има намерения да третира електронните цигари като тютюнев продукт, предаде "Ройтерс".

Администрацията за храните и лекарствата обяви плановете си, след като Апелативният съд излезе с решение, че електронните цигари не представляват лекарства или медицински устройства, освен ако не се предлагат на пазара с терапевтични цели.
Това стана, след като Апелативният съд на САЩ реши, че електронната цигара нито е лекарство, нито е устройство, макар че служи за терапевтична цел. Така излиза, че тази цигара, която служи на заклети пушачи да се откажат от вредния навик, е приравнена към най-обикновена папироса.

Административният абсурд стана факт заради бюрократични условия. Всеки продукт в Америка подлежи на специална регулация, която засяга частичната му забрана, правилата за внос и износ, както и евентуални специални условия за продажба. Тъй като електронната цигара не бе определена продуктово, федералната администрация по храните и лекарствата поиска това да бъде направено.

Така се стигна до решението на магистратите, които не смятат, че папиросата заместител е лекарство. Обратно, това важи за други продукти за отказване от пушенето, които съдържат никотин, макар и в минимални дози, за да задоволят глада на пристрастения. Така за вноса и продажбата на електронните цигари ще важи ограничителната регулация, въведена за обикновените цигари с цел намаляване на тютюнопушенето.
От 2009 г. Администрацията за храните и лекарствата регулира пазара на тютюневи продукти, които не са лекарства.

Публикуване на коментар

Please Select Embedded Mode To Show The Comment System.*

По-нова По-стара