Край на общественото пушене от 1 юни 2012

Пълната забрана за тютюнопушене на закрити обществени места да влезе в сила от 1 юни 2012 г., предлага правителството. За целта МС ще внесе поправки в Закона за здравето. Промяната предложи здравният министър Стефан Константинов. И в момента има ограничителен режим за тютюнопушене на закрито. Разрешено е, ако има специално обособени помещения.



Това е втори опит у нас за пълна забрана на тютюнопушенето в закрити помещения. Миналата година тя беше отложена за 1 януари 2014 г. по настояване на ресторантьорите и хотелиерите, за да могат по-плавно да минат през трусовете за бизнеса им.

След отлагането за 2014-а обаче, в условията когато все повече страни от Европа налагат пълната забрана, темата продължи да бъде актуална у нас. Премиерът Бойко Борисов изтъкваше, че 2012 г. е препоръчителен срок за забрана на тютюнопушенето. Като идеята му беше „От 2013 г. – дали средата, дали края – да отидем към тотална забрана за тютюнопушенето, за да могат тогава всички тези, които са инвестирали, да не казват, че сме ги фалирали, а да си избият парите. И в същото време да се подготвят всички, така както е в цяла Европа, и в Япония, и в Америка, да преминем към този режим, към който аз съм убеден, че трябва да бъде и България.”

Сега правителството все пак реши да предложи мярката да влезе в сила още догодина. „Тенденцията важи за цял свят, тъй като този бич за човечеството се ограничава в пъти, мотивира се Бойко Борисов. Забраната ще бъде като подарък за децата в България на техния празник, смята премиерът. Надеждата му е предложението да бъде прието и от Народното събрание.

Според депутати обаче отново се очакват горещи спорове в парламента, както и при първия опит за пълната забрана.

Борисов коментира още, че датата 1 юни не е избрана случайно, тъй като тогава настъпва летният сезон и ще се даде възможност собствениците на заведенията да могат да се адаптират. Премиерът допълни, че правителството е предложило промяната още преди две години като толерантно е дало гратисен период на ресторантьорите да се приспособят.

Спорът „за“ или „против“ пушенето на обществени места обаче се разгоря отново. „Оборотът на заведенията ще падне повече от половината. Много ще фалират и много хора ще останат без работа”, скочиха собственици на заведения. Те подчертават и че са направили големи инвестиции, и то с кредити, за да приспособят помещения за пушачи според сега действащото положение.

Представители на здравното министерство пък не мислят, че забраната е ненавременна. Въпросът се обсъждал от много време и всички трябвало да са готови, че пълна забрана ще бъде въведена.

Ако тютюнопушенето наистина бъде забранено напълно, това със сигурност ще доведе до отлив на наши клиенти, категоричен бе пред “Всеки ден” продуктовият мениджър на веригата ресторанти “Хепи” Михаил Руев. Според него причината хората да излизат вечер и да се събират в ресторантите далеч не е само храната, а и хубавото изкарване. Така че, невъзможността да запалиш цигара би могло да откаже една част от клиентите. “Хепи” все още не е съставила свой план за действие, но със сигурност ще предприеме мерки, за да задържи посетителите си, коментира още Руев.

Управителят на друг голям столичен ресторант “Табиет” заяви, че със сигурност заведението ще се съобрази със закона, във вида, в който е. А и шефовете на “Табиет”, който е посещаван от голяма част от елита, подкрепят забраната за тютюнопушенето на обществени места, категоричен е управителят. Той посочи, че от три години заведението разполага с два отделни салона – за пушачи и непушачи. От ресторанта смятат, че все пак техните клиенти отиват там да се нахранят, а не толкова, за да пушат.

От хотел “Шератон” обявиха, че винаги спазват наредбите. Сега имаме обособени зони за пушачи и за непушачи. Ако бъде въведена пълна забрана, ще забраним пушенето навсякъде, коментираха от хотела.

Публикуване на коментар

Please Select Embedded Mode To Show The Comment System.*

По-нова По-стара