The Watch - Стражата, новият сериал базиран на романите за Discworld

 

Дали новото тв шоу на BBC America - The Watch, базиран на романите на Тери Пратчет от Discworld - с многото си промени наистина показва униклната атмосфера създадена от писателя.


 

 Според сценария Стражата е поставена в измислен град, където е легализирана престъпността, представена от група неподходящи ченгета, те се издигат от десетилетия на безпомощност, за да спасят своя корумпиран град от катастрофа. 

До тук добре всичко съвпада с основната сюжетна линия в Света на Диска.

Но започват промените.

Анкх-Морпорк е много по-модерен град от този в книгите.

Стражата има много по-модерна естетика. Офицерите на City Watch носят якета от плат вместо броня (Ангуа дори има цип).

Изиграна от дребната актриса Марама Корлет, Ангуа първоначално е сбъркана с Веселка Дребнодупе ( женско джудеж) от много фенове. В книгите Ангуа е първата жена, назначена в Градската стража и - като върколак - също първото свръхестествено създание. Една от най -отличителните й физически черти е нейната дълга грива от руса коса, от която тя може да бъде разпозната дори във формата си на върколак. Нейната версия в телевизионното предаване обаче е с късо подстригана коса. 

Друга съществена промяна е появата на Керът Айрънфаундерсон. Житейската му история е запазаена, но Ангуа е „натоварена с обучението му и поддържането на новобранеца жив“.

Разминава се с оригинала и персонажа на Веселка Дребнодупе ( женско джудже и отличен разследваш полицай). В тв версията се нарича Веселко изигран от Джо Итън-Кенти се наричана Веселко. В персонажа са вплетени няколко героя на Пратчет ( Игор този от стражата и до някаква степен Ото - вампира фотограф)


Казват, че противоположностите се привличат и двама герои не могат да бъдат по -противоположни от Капитан Сам Ваймс и лейди Сибил Рамкин, които започват романс и в крайна сметка се женят в романите за Светът на Диска.

В шоуто версията на Сибил Рамкин, изиграна от Лара Роси, изглежда води съвсем различен начин на живот. Произхожда от благородно семейство, но тя „се опитва да поправи грешките на града с бдителност и саморазправа“. Роси очевидно е много по-слаба като характер от книжната версия на Сибил и изглежда по-склонна да използва насилие като инструмент, а не просто да налага страх чрез думите и социалния си статус.И все държи дракони като домашни любимци.

Странното е, че няколко основни членове на Стражата от романите  липсват в телевизионното шоу. Детритус, първият офицер от троловете на Стражата се появява в първи епизод след коеот загива. По-забележимо обаче е отсъствието на Ноби Нобс и Фред Колон, двама от оригиналните и най-колоритни членове на градската Стража в Анк-Морпорк.

Лорд Ветинари е жена ?!? Диблър Гърлото е жена в инвалиден стол...

Тези и много други дребни промени в сюжета и персонажите лека изместват позната атмосфера създане от Тери Пратчет. Но в каква посока положителна или отрицателна ще стане ясно след края на щоуто или поне на първия му сезон.


 

 

 

Публикуване на коментар

Please Select Embedded Mode To Show The Comment System.*

По-нова По-стара