Електронните цигари не са опасни за сърцето

Е-цигарите не са здравословен навик, но са по-безопасна алтернатива от тютюнопушенето.


Електронните цигари (накратко е-цигари) - все по-популярен вариант сред пушачите, опитващи се да откажат тютюнопушенето - изглежда не са опасни за сърцето, сочат представени резултати от клинично проучване, цитирани от Ройтерс.
Гръцки учени съобщиха, че е-цигарите - метални тръбички, работещи на батерии, които превръщат в пара течност с прибавен никотин - нямат неблагоприятен ефект върху сърдечната функция, ако с тях не се прекалява.
"Електронните цигари не са здравословен навик, но са по-безопасна алтернатива от тютюневите цигари", заяви на годишната среща на Европейската общност по кардиология д-р Константинос Фарсалинос от центъра по кардиохирургия "Онасис" в Атина.

Фарсалинос и неговият екип са изследвали сърдечната функция на 20 млади пушачи преди и след изпушването на една тютюнева цигара, съпоставяйки я с тази на 22 потребители на електронни цигари преди и след използването на средството за седем минути.

При тютюнопушачите е имало значителна сърдечна дисфункция, включително високо кръвно налягане и сърцебиене, докато при използващите електронни цигари се е наблюдавало само леко покачване на налягането.
Гръцкото клинично изследване е първото в света, проследило влиянието на е-цигарите върху сърдечната функция, отбелязва Ройтерс. Друго по-малко проучване, също в Гърция, установи по-рано тази година, че устройствата оказват слабо въздействие върху белодробната функция.

Публикуване на коментар

Please Select Embedded Mode To Show The Comment System.*

По-нова По-стара